Warunki kiełkowania

By admin

Kwiecień 18, 2018 Rośliny No comments

Tagi:

Ogrodnik wysiewa nasiona w ciepłej porze roku w ziemię wilgotną, przez uprawę dobrze spulchnioną, do której powietrze dochodzi z łatwością. Ciepło, wilgoć i powietrze są potrzebne do wykiełkowania nasion.

Ogrodnik wybiera do siewu nasiona świeże, dorodne i nie zagrzebuje ich głęboko.

Wielkie nasiona, np. bobu, buraków, kleszczowiny, sadzi ogrodnik w dołek zrobiony palcem, ale nasiona mniejsze, np. kapusty, rzodkwi, wysiewa tuż pod ziemią, a bardzo drobne, np. bratków, sieje na powierzchni i posypuje je trochę ziemią.

Drobne nasiona mogą być przykryte warstwą ziemi 2 – 3 razy, a duże warstwą 5 – 8 razy od nich grubszą.

Nasiona z wiekiem tracą zdolność kiełkowania; wierzby i topole nawet już po paru dniach. Nasiona np. bobu, grochu, cebuli, karpieli, pietruszki, sałaty są dobre jeszcze po 2 latach; nasiona kapusty, marchwi, rzodkiewki – jeszcze po trzech; dyń, ogórków – jeszcze po sześciu latach. Ale jest wierutną bajką, żeby ze starych nasion wyrastały rośliny silniejsze. Rośliny wyrastają tym bujniej, im z dorodniejszych nasion wyrosły. Dlatego do wszelkiego siewu trzeba brać nasiona wyborowe i sadzić też wybierane duże ziemniaki i nieprzekrawane. Z takich dużych, z rzadka sadzonych, zbierze się 2 – 3 razy więcej plonu niż z małych lub przekrawanych, a gęsto zasadzonych.